Marie Monsen

Marie Monsen (1878-1962) "Vekkelses Misjonæren"

                                   


Marie Monsen var en radikal, fryktløs, handlekraftig norsk dame som ble sendt av Gud til Kina i begynnelsen av 1900-tallet. Hun fikk fort et enormt hjerte for vekkelse, og begynte å kjempe i bønn for dette. Etter 20 år med bønn og forberedelser brøt det ut en fantastisk vekkelse i Kina, med Marie Monsen som en av nøkkelpersonene. Guds nærvær falt over menigheter og folkegrupper på en så kraftig måte at folk ble så overbevist om sin synd at de verken kunne sove eller spise før de hadde omvendt seg og tatt i mot Jesus.

Marie Monsen ble født 24. februar 1878 i Sandviken, Bergen. Hun vokste opp i et kristent hjem, hvor predikanter og misjonærer ofte var på besøk og overnattet. Kinamisjonærer var godt representert og bidro til hun fikk et kjærlig forhold til det landet fra en ung alder. Hun tok en toårig lærerutdannelse ved Bergen Privatseminarium, hvor hun også mottok sitt kall til Kina. Til å begynne med ønsket hun ikke å reise ut av Norge - hun hadde nemlig sagt til Gud at Han kunne sende henne hvor Han ville, i Norge. Men da hun ble kalt til å reise til den andre siden av jorden, ble hun nødt til å tenke seg om. Tormod Rettedal, en nokså kjent predikant på den tiden som hadde vært mye innom Maries barndoms hjem, holdt en preken hvor han fortalte om Jona i Bibelen. Jona, som først rømte fra Guds kall på livet hans til å gå til byen Ninive, talte sterkt til Marie i hennes egen situasjon. Etter tre dager med dypt arbeid fra Den Hellige Ånd i hjertet hennes var hun klar til å gi et villig "Ja!" til Guds kall. Hun var på vei til Kina!

Hun kom til Kina for første gang i 1901, og selvom det var utfordrende og hun møtte mye motgang, var Gud med henne. Hun snublet og falt ned en jerntrapp og fikk en forferdelig hjernerystelse (etter at hun voknet fra sin bevisstløse tilstand etter flere dager), som gjorde at hun måtte vente i 2 år på å begynne med språkstudiene sine, og hun ble plaget med konstante hodepiner i hele 6 år. Helt til hun ble overnaturlig helbredet av Gud gjennom bønn og salvelse med olje. Om helbredelsen skrev hun senere: "Det var en fantastisk opplevelse av Guds inngripen, noe jeg den gangen trodde, i min uvitenhet om slike ting, bare kunne skje én gang i livet." (tatt fra boken "Awakening - Revival in China" oversatt fra engelsk).

Marie dro til Kina for å jobbe som lærer, men fant fort ut at Gud hadde andre planer. Han hadde sendt henne dit for å forkynne evangeliet, og hun fant at nesten alle muligheter hun hadde til å undervise og jobbe som lærer ble stengt for henne. Hun hadde et veldig hjerte for kinsesiske kvinner, og arbeidet hardt og lenge for å undervise de fra Bibelen. Hun ønsket å få kvinnene ut av hjemmet, og se de aktivt engasjere seg i samfunnet, noe som var sjeldent i Kina den gangen. Marie fikk også veldig fort en lengsel etter å se vekkelse bryte ut i landet. Hun leste og hørte rapporter om vekkelse som brøt ut flere andre steder, spesielt nærliggende Korea inspirerte henne. Hun ønsket å dra dit for selv å bevitne hva som skjedde, men hadde ikke ønonomien til det, og da hun ba Gud om å gi henne penger til å dra fikk hun dette svaret; "Det du ønsker å oppnå med denne turen kan du få her du er nå, i svar til bønn." til dette svarte hun bestemt; "Da vil jeg be til jeg får!" Med dette startet forbønntjenesten hennes for å se vekkelse komme til Kina, og hun fikk etter hvert andre til å stå med henne i bønn. Lite visste hun at det skulle ta omtrent 20 år før svaret deres kom.

De første fruktene av vekkelsen kom rundt 1927 da Marie så Gud bevege seg på en helt utrolig måte i blant kvinnene hun gav Bibelundervisning. Marie og bønnepartneren hennes hadde bedt lenge, og svaret kom brått. Den Hellige Ånds nærvær og overbevisning om synd kom så kraftig over disse kvinnene at de ikke fikk sove før de gjorde livene sine rett med Gud. Nesten hele gruppen tok i mot Jesus med tårer på samme dagen, og fikk endelig fred i hjertene sine. Denne manifestasjonen preget hele vekkelsen: Den Hellig Ånd falt som et tjukt teppe og overbeviste folk om synd. Det ble så sterkt at folk ikke fikk sove, og heller ikke orket å spise, før de tok i mot Jesus. Folk på møtene gråt bittert over sin synd, og ropte til Gud, fram til Han tok bolig i dem og gav dem fred på innsiden. Marie var opptatt av å se mennesker virkelig bli født på ny, og få helt nye, totaltforvandlede liv med et personlig forhold til Jesus. Frimodig og lydig som hun var begynte hun å reise rundt i Kina, på Guds befaling, og forkynne evangeliet og lede folk inn i den nye fødselen og det PERSONLIGE forholdet. Hun gikk i utrolige, ferdiglagte gjerninger som Gud hadde satt foran henne. Hun reiste til steder uten å ha noe som helst ide om hva hun kom til å gjøre der, og plutselig endte hun opp som hovedtaleren på en eller annen konferanse, eller lignende. Mange, mange mennesker fikk møte Jesus og ble født på ny. Til og med evangelister, predikanter og misjonærer ble utfordret av Marie Monsen på om de faktisk var født på ny, og mange av dem som fant ut at de ikke var det, ble det! Det var en helt fantastisk bevegelse av Den Hellige Ånd over hele Kina, og det hadde startet med Gud som inviterte folk til å be.

Marie Monsen var radikal, uredd og fryktløs, rotfestet i Guds kjærlighet og beskyttelse over henne, gikk hun rett fram og inn i det Gud hadde for henne. En gang, på en av reisene hennes rundt i Kina ble hun tatt til fange av pirater i hele 26 dager. Men hun var ikke redd - hun forkynte evangeliet for piratene, helt til de satte henne fri. Piratene var forbauset over hvor rolig, tålmodig og fredfylt Marie var, i forhold til de andre fangene. Hun hadde Jesus på innsiden - "she didn´t just have a message, she WAS the message!"
En annen gang, mens hun var i huset sitt i Kina, kom en gjeng med banditter stormende mot det for å rane henne. Men fra vinduet sitt så hun at bandittene plutselig snudde brått, og flyktet for livet, fulle av redsel. Det viste seg at de hadde sett engler holde vakt rundt huset hennes.
Disse opplevelsene og andre ting hun har opplevd med Gud kan du lese om i bøkene hennes; "En hjelp i trengsel" fra 1945, "Vekkelsen ble en Åndens aksjon" fra 1959, "Ingenting er umulig for Gud" fra 1961, "Fredsengelen" fra det samme året og "Bønnens makt" fra 1962. Flere av disse bøkene er fortsatt populære og tilgjengelige i dag! Selv har jeg lest "Vekkelsen ble en Åndens aksjon" og den anbefales på det sterkeste.

Marie Monsen reiste hjem til Norge i 1932 for å ta seg av de syke foreldrene. Hun kom aldri tilbake igjen til Kina, men vekkelsen raste videre uten henne, og hun sto trofast i bønnetjeneste fram til hennes siste dag på jord. Livet hennes hjemme i Norge var stille og rolig. Hun skrev bøker og brukte mye tid i bønn. Hun lengtet veldig etter å se det Gud hadde gjort i Kina, skje i Norge, og oppmuntret folk til å gå i forbønn for dette. Den 28. september 1962 dro hun for å være med Jesus i Himmelen, og etterlot seg en fantastisk åndelig arv full av visdom, innsikt, kraft og ydmykhet. Til tross for at hun var en "rett-på-sak" dame, full av lidenskap og hellig brann, var hun også veldig ydmyk. Flere beskriver henne som dette, og hun var også veldig god på å ære folkene rundt seg. Hun leste biografiene til George Muller og Hudson Taylor utallige ganger gjennom livet sitt, og æret på den måten det Gud hadde gjort gjennom dem, så hun også kunne få del i åpenbaringen og salvelsen som de gikk i.

Vi har mye å være stolte av på vegne av Marie Monsen, og mye visdom og arv å trekke på. Jeg tenker hvert fall å lese flere av bøkene hennes, for der tror jeg det er enorme skatter som ligger å venter på et sultent hjerte. Den kjente, kinesiske vekkelsesmannen Broder Yun, bedre kjent som den Himmelske Mann, takker Marie Monsen for at han er frelst i dag, og starter hele biografien sin med å fortelle om henne. Det var også han som forlangte at menigheten i Bergen skulle reise en minnestøtte for henne, som står der i dag på Solheim Kirkegård.
Tusen takk Gud for det verket du gjorde gjennom din datter Marie Monsen. Hjelp oss til å gå videre med det Du har lagt igjen til oss gjennom henne. Gjør oss til bærere av vekkelsen som hun lengtet etter å se i Norge, og som hun kjempet for i bønn i mange år. La oss være generasjonen som er svaret på bønnen! 

Copy/Paste ifra http://jfreaks.blogg.no/1356986815_marie_monsen_18781962.html